Van den Pol | Expert in elektrotechniek! - Montfoort

Theo Pouw: Grondreiniging

Theo Pouw

Theo Pouw Groep is een grote speler in de grond-, weg- en waterbouw. Het bedrijf verzorgt transport, op- en overslag, bewerken en reinigen van grond en recycling van bouw- en slooppuin. Naast de vestiging in Eemshaven is Theo Pouw ook gevestigd in Utrecht (hoofdkantoor), Weert, Akkrum en Lelystad.

IPads bij beheer grondreinigingsinstallatie

De toepassing van iPads in de besturing is onderdeel van de optimalisatieslag die Van den Pol Industriële Automatisering samen met ingenieursbureau Domatrac uit Oosterhuizen voor deze installatie realiseerde. Het gebruik van kleine, kwetsbaar ogende iPads in de circa vijftien meter hoge, complexe grondreinigingsinstallatie ziet er op het eerste gezicht vreemd uit. Maar het maakt tegelijkertijd zichtbaar dat ICT een essentiële rol speelt in het goed functioneren van de installatie. De mensen van Theo Pouw die ermee werken, benadrukken dat de iPad geen alternatief is voor het totaaloverzicht dat het commandocentrum biedt, maar wel grote voordelen biedt in de dagelijkse praktijk.

De aansturing van de immense grondreinigingsinstallatie van Theo Pouw aan de Eemshaven vindt plaats vanuit een commandocentrum met vier grote schermen. De procesoperators kunnen met hun iPad ook direct ingrijpen bij storingen of kleine aanpassingen. De iPads maken de procesoperators De flexibeler, omdat het niet langer nodig is dat het commandocentrum 24 uur per dag wordt bemand. De toepassing vergroot ook de veiligheid en de bedrijfszekerheid van de totale installatie. Snel ingrijpen voorkomt dat storingen vervolgschade opleveren. En het scheelt de procesoperators heel veel traplopen.

De installatie reinigt jaarlijks circa 300.000 ton sterk verontreinigde grond. Theo Pouw werkt volgens een in eigen beheer ontwikkeld procedé, dat erop neerkomt dat de vervuilde grond wordt verwarmd, waardoor de verontreiniging overgaat in gasvorm en kan worden verbrand (thermische desorptie). Deze methode is geschikt voor minerale afvalstoffen die verontreinigd zijn met organische componenten, zoals grond afkomstig van gasfabrieken, raffinaderijen en overige processen waar zwaardere verontreinigingen kunnen vrijkomen.  Vorig project Volgend project  

Naam:
Theo Pouw: Grondreiniging

Opdrachtgever:
Theo Pouw